Populära sökningar

klostridiebakterier Tarmfickor campylobacter tarmcancer Glutenintolerans Magkatarr fettdiarre Dyspepsi glutenallergi blindtarmsinflammation Gul avföring Tarmvred gluten avföring blod i avföring

Hitta vårdgivare

OmVård

Sök läkemedelsinformation

Fass läkemedelsinformation

Omröstning

Har du haft vinterkräksjuka?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Hur behandlas infekterade tarmfickor?

Behandling behövs sällan

En infektion i tarmfickan går oftast över av sig själv om den är av lättare karaktär. Men om man har svårare symptom som mycket ont i nedre delen av magen tillsammans med illamående och trög avföring så ska man vända sig direkt till en vårdcentral eller akutmottagning. När man har haft en infektion i tarmen så kan det vara bra att äta flytande kost i ett par dagar för att tarmen ska kunna vila sig i form.

Dropp för att tarmen ska få vila

Om man har blivit svårt sjuk av en infekterad tarmficka kan tarmen behöva vila och då behandlas man ofta på sjukhus. Där kan man få näring och antibiotika direkt i blodet, så kallat dropp, och om man har mycket ont kan man behöva smärtstillande mediciner.

Ibland behöver man opereras

En infektion i en tarmficka kan göra att man blir så sjuk att man måste opereras. Om man har haft upprepade infektioner kan man också behöva opereras eftersom infektionerna kan göra att en del av tarmen blir trängre och avföringen får svårt att komma ut. Det finns olika metoder för att operera tarmen och vilken som väljs beror på vilka besvär man har. Man bedövas med narkos när man ska operera tarmen. Om man har en mindre skada räcker det med en operation där den sjuka delen av tarmen tas bort och resten av tarmen sys ihop direkt i magen. Ibland behöver man opereras flera gånger och få en så kallad tillfällig stomi vid den första operationen. Då läggs en bit av tarmen ut genom en öppning på magen och avföringen samlas i en stomipåse.

Lindrigare besvär om man blir sjuk igen

Om man har haft en infektion kring tarmfickorna är det vanligt att man får det flera gånger. Risken för att man ska behöva opereras är störst första gången man har sjukdomen.

Tarmsköljning

Många går omkring förstoppade eller har problem med gaser och oroliga magar. Men det finns en enkel räddning – tarmsköljning, en av världens äldsta metoder för behandling av olika magproblem.

Läs mer om Infekterade tarmfickor

Etiketter: , , ,

Kommentera artikeln och diskutera infekterade tarmfickor i vårt forum

Skriv ut den här artikeln