Populära sökningar

klostridiebakterier Tarmfickor campylobacter tarmcancer Glutenintolerans Magkatarr fettdiarre Dyspepsi Gul avföring Tarmvred blindtarmsinflammation gluten glutenallergi blod i avföring crohns

Hitta vårdgivare

OmVård

Sök läkemedelsinformation

Fass läkemedelsinformation

Omröstning

Har du haft vinterkräksjuka?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Vad är infekterade tarmfickor?

Allmänt

Man kan få en liten utbuktning på tarmslemhinnan och det kallas tarmficka, det är vanligast att få den i nedre delen av tjocktarmen. Vanligtvis så ger de inga besvär men om de blir infekterade så kan det göra ont i magen och man kan till exempel få feber och må illa.

Tarmfickor märks oftast inte

Det är mycket vanligt med tarmfickor, särskilt när man är äldre, men man har oftast inte besvär av dem. En av fem personer över 50 år har tarmfickor. Det är oklart varför man får tarmfickor, men man kan pröva att äta fiberrik mat och motionera regelbundet för att förebygga och minska besvären.

Infektion i tarmfickor

Om slemhinnan i tarmfickan är försvagad eller skadad blir den lättare infekterad av till exempel avföring som fastnar. En sådan infektion kallas divertikulit. Ofta går infektionen i tarmfickan över av sig själv men ibland måste man äta antibiotika.


Läs mer om Infekterade tarmfickor

Etiketter: , , ,

Kommentera artikeln och diskutera Infekterade tarmfickor i vårt forum

Skriv ut den här artikeln